5 ideer til at reducere din tid bag skærmen

 Vi bruger mere og mere tid bag skærme som tablets, LED-fjernsyn, computere og naturligvis vores smartphones. Det kan påvirke både vores psykiske og fysiske helbred. Derfor kan det være en god ide at reducere tiden bag skærmen, og det får du fem ideer til nedenfor.

1.    Sluk din telefon en time før sengetid

 Det blå lys fra smartphones (og andre apparater) påvirker vores søvnkvalitet. Det bidrager til at holde os vågne. Derfor er det en god ide at slukke ens telefon en time før sengetid. Det kan være svært i starten, hvor du sikkert vil blive fristet til at tjekke din telefon. Men du kan hurtigt gøre det til en god vane. 

2.    Spis måltider uden at kigge på en skærm

Det anbefales også at lade telefonen forblive slukket i den første time efter at du er stået op. På den måde undgår du at din hjerne ikke bliver aktiveret for hurtigt af det blå lys eller beskeder, som du skal tage stilling til. 

Generelt anbefales det at spise morgenmad, frokost, og aftensmad uden ens smartphone i hånden. På den måde kan du fokusere på din mad, og naturligvis de andre personer ved bordet. Faktisk bidrager det til en sundere kost, da du typisk spiser mindre mængder, når du fokuserer på hvad du spiser uden at have en telefon i hånden. 

3.    Oplad din telefon uden for soveværelset

 Dette hænger en smule sammen med det første punkt, men det er stadigvæk værd at nævne. Et godt trick til at undgå at blive fristet til at tjekke telefonen i de sene timer, er at gemme den væk. Oplad telefonen et andet sted i huset henover natten. På den måde kan det være nemmere at undgå at tjekke den om aftenen og morgenen.

4.    Bandlys digitale enheder fra din seng

 Du kan nyde flere fordele ved at bandlyse digitale apparater fra din seng. I stedet for at se film og Tv på Netflix i din seng, kan du gøre det på sofaen. Det samme gælder for at tjekke Instagram, Tik Tok og andre sociale medier. 

Det kan være nemmere at stoppe denne form for aktiviteter, når du sidder på sofaen, frem for i sengen. Hvis du ligger i den varme, dejlige seng, er det nemt at blive fristet til et serie-maraton, og inden du ved det er klokken tre om morgenen. 

 5.    Fokusér på hvad du har lyst til at lave 

 Når vi ikke kan få noget, har vi nærmest mere lyst til det. Fokusér i stedet på hvad du kan få ud af at reducere din skærmtid. Hvad vil du kunne bruge den ekstra fritid til? Skriv dine tanker ned om hvordan reducering af skærmtid kan gøre din hverdag bedre.