Glædeshormoner – hvilke er de og hvordan kan de aktiveres?

Alt for mange personer lever med stress og depression. Derfor fokuserer vi i dag på glædeshormoner og hvordan du kan aktivere dem ved blandt andet at spille spil med en spilnu bonuskode.

Dopamin

Dopamin spiller en stor rolle i hvordan vi opfører os. Når vi gennemfører handlinger, som udløser dopamin, opnår vi en følelse af lykke, og det betyder at vi gentager de handlinger igen og igen.

Dopamin kan blive udløst af mange forskellige ting som fx at vinde i et spil hos et online casino eller en kamp, hvis vi fx spiller fodbold. Det kan også være noget så ”simpelt” som at få mange ”likes” på et opslag på Instagram.

Endorfiner

Endorfiner giver også en fornemmelse af lykke (ligesom dopamin). Endorfiner kan beskrives som en gruppe hormoner, som vi udløser i forbindelse med fx at grine, når vi dyrker sport, eller når vi er vildt forelskede.

Endorfinerne kan spredes gennem hele kroppen og det betyder at du kan føle lykke helt ned til tæerne, når du har et højt antal af endorfiner i blodet. Ikke nok med at endorfiner gør os glade, så kan det også reducere fornemmelsen af smerte.

Når du øger antallet af endorfiner i blodet, har de en ”morfinlignende” effektivitet, som kan føre til at du fx kan føle at smerte aftager, når du griner.

Oxytocin

Vidste du at der er et kærlighedshormon? Det hedder Oxytoxcin og det er et hormon, som vi har naturligt i kroppen og det bliver udløst, når vi kysser, krammer, har øjenkontakt, og hygger på andre måder.

Der er endda studier, som peger på at Oxytocin er med til at fremme troskab, og det menes også at have en stor betydning for hvordan vi danner bånd til hinanden. Derfor overrasker det sikkert ikke, at kvinder har en højere koncentration af Oxytocin end mænd.

Faktisk bliver dette kærlighedshormon endnu højere i forbindelse med graviditet og fødsel, når vi danner bånd til det lille nyt menneske, som vi bringer til verden.

Naturligvis giver Oxytocin en fornemmelse af lykke og velvære og faktisk kan det påvirke os til at være mere empatiske, villige til at samarbejde og at være mere gavmilde.

Derudover virker hormonet i vores arbejder Oxytocin sammen med Dopamin i vores belønningssystem, og  det kan også hjælpe med at reducere vores niveau af stress.

Serotonin

Sidst, men ikke mindst, er der også Serotonin, som er en neurotransmitter, som er med til at regulere vores appetit, søvn og vores evne til at huske ting.

Serotonin bliver ofte forbundet med følelsen af velvære og lykke. Studier viser at mangel på serotonin i hjernen kan forbindes med depression. Serotonin befinder sig især i vores nerveceller, som styrer bevægelserne i vores mave tarm-system og derfor har det en enorm betydning for vores mave tarm system.

Serotonin bliver dannes af aminosyren tryptophan, som du især finder i mad med masser af proteiner. Men der er også serotonin i chokolade, havre, æg, fisk, kød og mælk.

Det betyder at du kan øge niveauet af serotonin i din krop ved at følge en kost med masser af tryptophan-holdige fødevarer. Men det betyder også at du kan opleve et sænket niveau af serotonin, hvis du lever usundt.

Du kan endda påvirke serotonin på negativ vis, hvis du er kæderyger eller har en tendens til at drikke meget alkohol.