Navlestrengsblodbank – hvad er det og hvilke fordele er der?

Har du hørt om navlestrengsblod og navlestrengsblodbank? Det har du måske, hvis du venter et barn, men det kan også være første gang at du hører om det. Uanset hvad, kan du læse mere om det i denne artikel.

Hvad er en navlestrengsblod bankvirksomhed?

Du kan opsamle blodet i navlestrengen af barnet i forbindelse med fødslen og det kan blive sendt videre til et specialiseret laboratorium. Her er der tale om en navlestrengsblod bankvirksomhed, som sørger for langtidsopbevaring af blodet.

Gør det ondt?

Der er tale om en simpel, hurtig og smertefri proces, som enten foretages af lægen eller af jordemoderen.

Hvilke primære fordele kan der være?

Blodet fra navlestrengen kan først og fremmest blive høstet, og gemt til medicinsk brug på et senere tidspunkt. Det kan være at der opstår et behov for at bruge dette blod, i tilfælde af tragedie eller sygdom. Dette kan måske hjælpe din familie i tilfælde af nød.

Navlestrengen er rig på bloddannende celler, som kan bruges til transplantationer i operationer. Det kan fx være til operationer i forbindelse med livstruende som sygdomme som fx lymfekræft, leukæmi, eller andet.

Men er det ikke det samme som knoglemarv?

Der er mange, som spørger om knoglemarven og ledningsblod indeholder de samme former for HPC stamceller, og det er til dels også tilfældet, men der kan være ekstra fordele ved ledningsblodet.

Celler fra ledningsblodet er ikke lige så modne, som celler fra knoglemarven i en voksen person. Derfor kan en moders krop være mindre tilbøjelig til at afvise cellerne fra ledningsblodet.

Derudover er det som sagt en mere enkel og smertefri proces at udtage blodet fra navlestrengen, når man sammenligner med en knoglemarvsdonation.

Løber sygdomme i familien?

Det er selvfølgelig ikke sjovt at tænke på, men det kan være fornuftigt at opbevare blod fra navlestrengen i en navlestrengsblod bank, hvis visse sygdomme løber i familien. Det kan fx være at du har et familiemedlem med seglcelleanæmi, leukæmi eller andre blod forstyrrende sygdomme, og dette tilfælde, kan det være fornuftigt at overveje valgmulighederne for navlestrengsblod banke.

Det er ikke altid at det kan hjælpe

Det er naturligvis ikke en stensikker garanti for at kunne overleve de førnævnte sygdomme. Hvis det var tilfældet, ville der sikkert være mange flere personer, som investerede i navlestrengsblod banke.

Lad os sige at et barn udvikler visse genetiske sygdomme. I det tilfælde kan det være at hans eller hendes eget frosne ledningsblod ikke kan hjælpe. Ledningsblodet vil indeholde de samme genetiske fejl, som gjorde barnet syg til at starte med.

Kan det redde søskende?

Måske kan blodet hjælpe til at redde en søskende, hvis bror eller søster bliver syg. Dog skal det nævnes at der tale om en sandsynlighed på 25 procent statistisk set. Med andre ord ville der være en 75 procent chance for at barnet ville skulle bruge en donation fra en anden donor.

Er det pengene værd?

Det koster naturligvis penge at vælge denne løsning, og du skal vurdere om det er pengene værd. Det er kun dig og din familie, som kan træffe den beslutning.