Gennembrud inden for 3D-printet medicin

3D-printet medicin er det helt nye, som alle taler om i lægeverden. Nu har forskere skabt en 3D-printer, som kan printe medicin ved hjælp af kemiske forbindelser. Det skyldes at kemien kan blive digitaliseret og det giver brugere mulighed for at skabe nærmest hvilken som helst kemisk forbindelse.

Mens andre begyndte på at benytte 3D-printere til at printe sko og dele til bilen, så gik kemikeren Leroy Cronin i gang med at bygge et apparat, der skulle give hr. og fru Jensen mulighed for at lave medicin. Cronin er kemiker ved University of Glasgow i Storbritannien og her har han sammen med sine kollegaer kommet frem til en løsning, hvor man kan printe et udvalg af forbundne beholdere til kemiske reaktioner. De kan helt præcist udføre fire forskellige kemiske reaktioner i tolv trin.

Det sker blandt andet ved at fordampe eller at filtrere forskellige opløsninger. Når man tilføjer forskellige opløsninger og stoffer på de helt rigtige tidspunkter, som også kommer i den rigtige rækkefølge, så opnåede Cronin og sit team at lave forbindelserne om til baclofen, som er et muskelafslappende middel. Det lykkedes også briterne at skabe medicin, der hjælper mod krampe, mavesår samt sure opstød.

3D-printet medicin åbner op til en verden af nye muligheder

Den første 3D-printede medicin FDA (Food and Drug Administration i USA) godkendte over på den anden side af Atlanterhavet, var for velkendt medicin, som var for svært at sluge, hvis man producerede det på traditionel vis. Men ved at benytte 3D-print til at skabe produktet er det nu muligt at denne medicin bliver opløst hurtigt i patientens mund og derfor bliver det nemmere at tage. Dette er blot en af de mange muligheder, som 3D-printet medicin åbner op for.

Din helt egen skræddersyede medicin i en pille

Mens andre fokuserer på at gøre de traditionelle piller nemmere at sluge, så er der andre, der foretager undersøgelser om man kan samle flere piller i en enkelt ”poly-pille”. Det kan fx være i forbindelse med behandling af en patient, som har flere forskellige sygdomme. I dette tilfælde kan det være nemmere og måske endda mere miljøvenligt at kunne kombinere behandling til de forskellige sygdomme i en og samme pille og dermed skræddersy medicinen til den enkelte patient. Når man skræddersyer en pille kan det også være nemmere at opnå en mere effektiv behandling samt undgå flere bivirkninger af behandlingen.  

Måske bliver medicin billigere

I og med at en 3D-printer kan gøre det muligt at printe medicin lokalt, så er det ikke nødvendigt at pillerne bliver produceret på én stor fabrik. Måske vil apoteker endda have mulighed for at 3D-printe medicinen inden for deres egne vægge. Dette kan være med til at reducere ophobning af lageret og omkostninger i forbindelse med levering.

Der er selvfølgelig mange spørgsmål i forbindelse med rettigheder for patent af de piller, der bliver 3D-printet. Der er også mange, der allerede stiller sig selv spørgsmålet om hvem der skal stå til ansvar for den printede medicin, hvis uheldet er ude. Men selvom der er mange spørgsmål, så er der ingen tvivl om at det er fremtiden inden for medicin.