Grønt lys til forskning i medicinsk cannabis i Danmark

Længe har patienter med store smerter efterlyst end alternativ til traditionel smertemedicin. Siden starten af 2018 har smertepatienter i Danmark kunne blive behandlet med medicinsk cannabis, men det er langt fra alle praktiserende læger, der går med til at henvise produktet, da de mangler resultater fra kontrollerede forsøg. Derfor starter Aalborg Universitetshospital nu et lodtrækningsforsøg, der skal testes på smertepatienter.

Mange smertepatienter modtager typisk Ibuprofen, som er et nsaid-præparat, der hjælper med at mindske smerte og stivhed i kroppen. Problemet er at præparatet øger risikoen for hjerteproblemer og mavesår og derfor skal det undersøges om præparater, der er baseret på cannabis, kan være en alternativ behandling.

I dette lodtrækningsforsøg vil 160 patienter med psoriasisgigt eller slidgigt i hænderne blive tilbudt at blive behandlet med en snydemedicin (placebo) eller cbd, som er et af de aktive stoffer, som cannabisplanten byder på. Resultatet skal give en ide af om det har en gavnlig effekt uden bivirkningerne som hjerteproblemer eller mavesår eller om det ingen gavnlig effekt har.

Lægestyrelsen i Danmark skriver at Cannabis sativa L, som er den plante i hampefamilien, der kan have gavnlige medicinske effekter også er planten, som har utilsigtede bivirkninger. Fx er det også den plante, som bruges til utilsigtede euforiserende stoffer som fx hash og marihuana.

Sativex er den eneste godkendte medicinske cannabis i Danmark

Generelt er medicinsk cannabis et vidt begreb, der dækker alt fra cannabisolie, til kapsler, tabletter, mundhulespray og meget mere. Netop en mundhulespray er det eneste godkendte lægemiddel, som er baseret på cannabis, der kan udskrives på recept af praktiserende læger i Danmark. Denne mundhulespray bruges til behandling af spasmer, hos patienter der lider af multipel sklerose. Produktet hedder Sativex og produktet er blevet godkendt efter at det har været igennem godkendelsesprocessen, der byder på kontrollerede dyreforsøg, menneskeforsøg og laboratorieforsøg.

Marinol og Nabilone kan importeres til behandling af konkrete patienter

På den anden side af Atlanterhavet har de godkendt flere lægemidler, der er baseret på cannabis. Amerikanerne har godkendt Marinol og Nabilone, som indeholder syntetisk fremstillede cannabinoider.

Selv om det ikke er godkendt i Danmark, så kan en læge søge om udleveringstilladelse hos Lægemiddelstyrelsen i Danmark til behandling af konkrete patienter og hvis ansøgningen det bliver godkendt, kan Marinol og Nabilone blive importeret fra USA. Den eneste årsag til at produkterne ikke er anset som godkendt i Danmark er at producenterne ikke har søgt om dansk godkendelse og lægemiddelstyrelsen forholder sig kun forespørgsler fra de virksomheder, der vælger at søge om en dansk godkendelse.

Stor debat om ulovlig cannabis medicin

Der findes tilfælde af ulovlig cannabisholdig medicin, der bliver solgt på dansk jord. Her er der blandt andet oftest tale om cannabis-olier. Disse produkter er ulovlige, da det er meget usikkert hvad den ulovlige cannabismedicin består af og hvordan den er blevet fremstillet.

En af fortalerne for denne medicin er den danske musiker Søren Rasted. Aqua-stjernes mor Kirsten Rasted lider af gigt og hun benytter sig af cannabisolie til at dulme smerterne. Netop Gigtforeningen i Danmark er et andet eksempel, på en organisation, der står i spidsen for et af forskningsprojekterne, der skal vise om medicinsk cannabis virker i forbindelse med koncentrationsevnen, smerter og søvn.